5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (2024)

De gratis app Snapseed tovert je smartphone om tot een ontwikkelcentrale waar je 25 jaar geleden alleen maar van kon dromen. De meeste instellingen wijzen zich vanzelf, maar sommige handige functies zien veel mensen over het hoofd. Zonde! Met deze 5 Snapseed-tips (plus 2 bonustips) worden je foto’s gegarandeerd beter en… misschien wel spannender.

Mocht je Snapseed nog niet op je smartphone hebben geïnstalleerd, dan is dit het moment. Download de app via Apple Store of Google Play en dan snel verder naar de Snapseed-tips!

Snapseed-tip 1: selectief bewerken

De meeste fotobewerkingstools of -apps behandelen je foto als één geheel. Je kunt variëren met helderheid, contrast in lichte delen en donkere delen, maar die instelling geldt dan voor de volledige foto.

Het is alsof je over een bord met macaroni en salade een soeplepel warme tomatensaus gooit. Lekker voor de macaroni, maar slecht voor de salade.

Door je foto selectief te bewerken, geef je elk beeldfragment de best mogelijke behandeling. In Snapseed heb je twee tools waarmee je je foto selectief kunt bewerken: ‘Selectief’ en ‘Penseel’.

Selectief

Ik zie veel mensen worstelen met de functie Selectief en dan een gezicht van ‘joh, laat maar’ erbij. Toch is het echt heel simpel en daarbij is het eeuwig zonde om die fotoverbeterkans te laten liggen!

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (1)
 1. Onderin het scherm zie je een plusje. Druk daarop en tik dan op een deel van je foto dat je wilt bewerken. Er verschijnt een blauw bolletje.
 2. Door met twee vingers in- en uit te zoomen kun je de grootte van het gebied bepalen waar Snapseed je foto aanpast (de rode vlek).
 3. Veeg met je vinger naast het bolletje (dus niet erop!). Je kunt nu kiezen tussen helderheid, contrast, verzadiging en structuur. Kies bijvoorbeeld ‘verzadiging’ en veeg naar links of rechts om het aan te passen.
 4. Voilà! Het mooie is dat Snapseed zelf al afkadert tot waar je beeldaanpassing moet lopen. Als je een bolletje in de lucht plaatst, dan laat Snapseed de boomtakken ervoor onaangeroerd.

Penseel

Bij de bewerkingstool ‘Penseel’ is het jouw magische wijsvinger die de selectie bepaalt. Kies een gereedschap en vegen maar: Je hebt het heft helemaal in eigen hand om delen van de foto lichter of donker te maken, de kleurverzadiging op te voeren of de kleurtemperatuur aan te passen. De kwast is echter nogal grof ingesteld. Althans, zo lijkt het. De Snapseed-tip is om je foto in te zoomen en dan pas de kwast te gebruiken. Dan is-ie ineens supernauwkeurig!

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (2)

Tip 2: onscherpte toevoegen

Wat? Nou ja, ik bedoel eigenlijk: maak delen van je foto onscherper. Onscherpte is een mooie manier om de aandacht te verleggen en het geeft je foto extra diepte. Met de Snapseed-tool ‘Focus’ kun je onderdelen gemakkelijk onscherp maken. Je kiest een scherpstelpunt en laat de omgeving ervan langzaam wazig worden waarbij je zelf de overgang en de mate van onscherpte bepaalt. Wil je een wat horizontaler of verticaler scherpteverloop? Maak dan met twee vingers een ellips rondom het focuspunt.

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (3)

Nu zou ik kunnen zeggen dat je ervoor moet zorgen dat er een bepaalde logica zit in het onscherpteverloop, maar regels in de fotografie zijn er om doorbroken te worden, nietwaar 😉 Wees niet bang om te experimenteren, maar probeer wel te ontdekken waar de grens van de overdrijving ligt.

Tip 3: vignettering gebruiken

Ik herinner me nog heel goed de tests van fotobladen uit de vorige eeuw. Objectieven belandden op de pijnbank van de redactie om de Meest Vreselijke lensfouten bloot te leggen. Eén daarvan was ‘lichtafval in de hoeken’. Dat betekende dat het beeld in de hoeken minder helder werd. Anno nu vinden we dat eigenlijk best mooi, die iets verdonkerde hoeken en vandaar dat je die functie ook in veel foto-apps terugziet.

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (4)

Snapseed heeft ook zo’n Vignettering-functie, maar het leuke hiervan is dat je het focuspunt kunt verleggen naar een ander deel van de foto, bijvoorbeeld de rand. Met twee vingers bepaal je de grootte van de cirkel waarin de helderheid afneemt. Daarna kun je de ‘binnenste helderheid’ (zoals Snapseed het noemt) en de helderheid van de buitenring instellen. Ook hiervoor geldt: experimenteer met de mogelijkheden!

Tip 4: rechtzetten en rechttrekken

Hoe goed je ook je best doet: met een smartphone is het best lastig om een onderwerp kaarsrecht in beeld te krijgen. Bij de opname denk je dat je je onderwerp superstrak in beeld hebt, maar achteraf zie je dat de horizon of gebouwen scheef staan.

Nu is scheef natuurlijk niet verboden. Mijn vuistregel is altijd om een onderscheid te maken in ‘bewust scheef’ en ‘onbedoeld scheef’. Verreweg de meeste foto’s vallen in de laatste categorie en dat betekent: rechtzetten die handel.

Met de Snapseed-functie ‘Draaien’ kun je je foto al voor een groot deel rechttrekken, maar de supertool is ‘Perspectief’. Scheefheid komt namelijk vaak in twee gedaantes. Zodra je de verticale lijnen hebt rechtgetrokken, kom je erachter dat ook de horizontale lijnen scheef lopen.

Bij het openen van de functie Perspectief heb je misschien meteen de neiging om met het vrije gereedschap de boel recht te zetten. Dat werkt inderdaad, maar je ziet dan ook dat de foto al snel uit zijn verband wordt getrokken. Met gebouwen is dat niet zo erg, maar de mensen op de foto zullen je niet dankbaar zijn als je ze dikker maakt dan ze in werkelijkheid zijn…

Probeer daarom eerst je foto recht te zetten met de optie ‘Draaien’ en daarna met ‘Horizon aanpassen’. Door horizontaal en verticaal over te scherm te vegen, kun je de lijnen precies evenwijdig laten lopen aan het beeldraster. Wil je dan nog finetunen, dan kun je alsnog het vrije gereedschap gebruiken.

Let daarbij op de randen. Hoe meer je aanpast, hoe meer Snapseed er zelf beeldinformatie bij verzint. Dat is heel aardig, maar er klopt vaak geen deuk van. Vergeet dat niet weg te snijden met het ‘Bijsnijden’-gereedschap of gebruik de optie Schalen om de randen uit beeld te drukken.

Snapseed-tip 5: presets of ‘looks’ gebruiken

Dit is meteen een monstertip, dus ga er even goed voor zitten!

De professionele tegenhanger van Snapseed, Adobe Lightroom, heeft wereldfaam verworven met de tienduizenden presets (voorkeuze-instellingen) die op internet verkrijgbaar zijn. Het superhandige van zo’n preset is dat je met één druk op de knop een complete reeks fotobewerkingen loslaat op een foto. Soms wel een stuk of 50 achter elkaar. Stel dat je een hele reeks foto’s op dezelfde manier wil bewerken, dan bespaart je dat een saaie klus en veel tijd.

Die presetfunctie zit ook ingebakken in Snapseed. Hij valt alleen wat minder op. Van de week vroeg iemand me of een preset hetzelfde is als een filter. Ja, min of meer wel, al heb ik het gevoel dat een preset veelomvattender is dan een filter. Om het nog verwarrender te maken heten presets in Snapseed ‘Looks’. De meeste mensen hebben het uiteindelijk over presets.

Zelf Snapseed presets (of Looks) maken

Als je Snapseed opent, zie je aan de onder- of rechterzijde van het scherm ‘Looks’ staan. Als je daarop drukt, verschijnt een reeks presets met namen als Portrait, Pop en Accentuate waarmee je je foto een snelle boost kunt geven. Het mooie is dat je aan die reeks met ‘Looks’ ook je eigen preset kunt toevoegen.

En dat werkt ‘op zijn Snapseeds’ heel erg simpel.

 1. Open een foto en maak de aanpassingen die je anders ook zou doen.
 2. Bewaar of exporteer je bewerkte foto
 3. Druk op ‘Looks’ (of als je Snapseed in liggend formaat gebruikt: op de twee boogjes rechtsboven)
 4. Scroll naar rechts (of naar beneden als je Snapseed in liggend formaat gebruikt)
 5. Zie je het lichtgrijze plus-symbool? Druk dan daarop
 6. Geef je nieuwe preset een logische naam en druk op OK
 7. Eeuhm, er is geen stap 7 😉
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (6)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (7)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (8)

Als je nu een nieuwe foto opent, kun je de complete bewerkingsreeks in één keer toepassen. Druk op ‘Looks’ en kies je preset. Hopla! Dat gaat mooi, nietwaar?

Nu is het niet zo dat je foto daarmee meteen helemaal perfect is, maar de grootste stappen heb je in ieder geval gezet. Je kunt je nu helemaal concentreren op het finetunen van je foto.

Presets exporteren en importeren

Als je weleens met Lightroom mobile hebt gewerkt, dan weet je wat een toer het is om een preset rechtstreeks op je mobiel te installeren of te delen met andere fotoliefhebbers. Dat gaat ons niet overkomen, moeten ze bij Google hebben gedacht. De oplossing is even simpel als geniaal.

Je kunt een preset die je in Snapseed hebt gemaakt, exporteren als een ‘QR-look’: een vierkante foto met een QR-code erin. Stel nu dat een vriend jouw fantastische preset wil gebruiken, dan kan hij jouw QR-look scannen met Snapseed en met het plus-symbooltje opslaan in zijn ‘Looks’.

Preset exporteren

 1. Druk op het symbooltje rechtsboven met het pijltje
 2. Druk op ‘QR-look’
 3. Druk op ‘QR-look maken’
 4. Druk op ‘Delen’
 5. Kies een platform waarop je je QR-look wil delen (e-mail, Facebook, WhatsApp, enz.)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (9)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (10)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (11)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (12)

Preset importeren

Het systeem met QR-looks heeft één handicapje. Met je smartphone kun je niet tegelijkertijd een QR-code weergeven én scannen. Dus die QR-code moet je op een ander apparaat weergeven (computer of mobiel) of even printen.

Zo’n QR-look heb je natuurlijk niet even bij de hand. Ik heb een aantal presets voor je aangemaakt zodat je het importeren van QR-looks kunt uitproberen.

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (13)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (14)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (15)

Volg nu dit stappenplannetje om een van deze QR-looks te importeren.

 1. Open een nieuwe foto
 2. Druk op het symbooltje rechtsboven met het pijltje
 3. Druk op ‘QR-look’
 4. Druk op ‘QR-look scannen’
 5. Scan een van de Snapseed QR-codes hierboven op je computer, tablet, andere mobiel of van een print van deze pagina
 6. En BAM! Je foto is meteen bewerkt met de bewerkingen in de preset
 7. Druk op ‘Looks’ (of als je Snapseed in liggend formaat gebruikt: op de twee boogjes rechtsboven)
 8. Scroll naar rechts (of naar beneden als je Snapseed in liggend formaat gebruikt)
 9. Druk op het lichtgrijze plus-symbool
 10. Geef je nieuwe preset een logische naam en druk op OK
 11. Klaar! Je kunt de preset nu voor al je foto’s gebruiken

Presets verwijderen

Als je een stuk of wat Snapseed-looks hebt geïmporteerd, dan zijn er ongetwijfeld een paar presets die je kunt missen als kiespijn. Naast het grijze plus-symbool zie je drie puntjes. Druk daarop en je komt in het scherm waarin je de Looks kunt beheren. Met een klik op het prullenbakje zijn ze verdwenen.

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (16)
5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (17)

Bonustip 1: kwaliteit op 100% zetten

Om ruimte te sparen bewaart Snapseed je foto’s standaard als een jpeg-afbeelding op 95% van de kwaliteit van het originele foto. Nu zal ik niet beweren dat je dat meteen ziet, maar stel dat je een foto meerdere keren na elkaar bewerkt, dan gaat er dus steeds 5% beeldkwaliteit naar de haaien. Met de steeds grotere opslag op smartphones, maakt die één of twee megabyte ook niets meer uit.

Dus doe jezelf een lol en zet de kwaliteit subiet op 100%. Tik op de 3 puntjes in de rechterbovenhoek en tik op ‘Instellingen’ in het menuutje dat in beeld verschijnt. Kies ‘Indeling en kwaliteit’ en selecteer de optie ‘JPG 100%’.

Bonustip 2: volg een online cursus Snapseed

Vind je het leuk om je foto’s te bewerken met Snapseed, maar vind je het lastig om sommige functies te gebruiken of te bepalen wanneer je foto ‘goed’ is? Volg dan de Online cursus Snapseed van De Rooij Fotografie. Als je nog even de kat uit de boom wil kijken, lees dan eerst de review die ik over deze cursus schreef.

5 onmisbare Snapseed-tips voor fotobewerking op je smartphone (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5889

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.